söndag 23 mars 2014

Slow food

Idag gjorde jag pulled pork för första gången. Grytan stod i ugnen i sju timmar och köttet blev perfekt. Det enda som var åt det negativa hållet var smaken som blev alldeles för kraftig. BBQ-såsen tog över och barnen åt väldigt lite. Nästa gång gör jag nog en buljong som köttet får ligga i i ugnen och därefter blandas en egenkomponerad sås ner i köttet.

Till köttet hade vi en coleslaw som maken gjorde på sour supreme, majonnäs, morötter, vitkål och röd lök, dijonsenap samt kryddor. Den blev perfekt och mjukade av smaken från köttsåsen. Det hembakta brödet blev till köpebullar då jag kom på att vi faktiskt bara har en ugn och i den stod det redan en stor gjutjärnsgryta. Så vi fick köra till affären och köpa frallor - som fungerade utmärkt till kött och coleslaw.Pulled pork, 4 personer
1 kg fläskkött (hel bit, ansad)
2 gula lökar (klyftade)
1 vitlök (skalade klyftor)
BBQ-sås (ca 200-250 ml)
salt och svartpeppar

Gnugga in köttet med salt och peppar. Lägg ner i en ugnsfast form med lock. Lägg lök och vitlök vid sidorna, täck med BBQ-sås och lägg på locket. Ställ längst ner i ugnen, 125 grader, ca 6 timmar. När köttet är klart, dela med en gaffel och låt svalna en stund.

Coleslaw
½ vitkålshuvud
1 morot
<1 förpackning sour supreme
1 dl majonnäs
2 msk dijonsenap
salt, svartpeppar och socker

Strimla vitkål och morot med en osthyvel (jo, det funkar perfekt), blanda alla ingredienser och låt vila i kylen så att smakerna kommer till sin rätt.

Servera med bröd och valfria grönsaker. Det som blir över passar mycket bra som matlåda dagen efter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar