onsdag 29 januari 2014

Skånsk vinter

Skånsk vinter och runt om i landet pratas det om att "Skåningar kan inte köra bil när det snöar. Så fort minsta lilla att det blir vitt på marken så kör de av vägen eller stannar hemma." Jag är ganska säker på att många av de som säger så aldrig kört på en skånsk vinterväg när vinden viner och snöfallet kommer från sidan. Vägarna poleras till glasbanor av snöröken och det går inte att se från bilen. I morse när jag följde sonen till bussen fick vi först pulsa genom en halv meter snö på vår lilla grusväg. Ute på stora vägen låg det stora drivor och där det inte låg någon snö (för så är det, drivor och barmark omvartannat är det vanligaste väglaget) plirade isen lurigt och fick skorna att halka omkring. Vi gick på sidan för att inte få in vinden i ansiktena och till och från gick det att luta sig mot "väggen". Skolbussen gick som alltid, vår kommun ställer aldrig in bussarna. De riskerar gärna både barn och chaufförer.

Grannen ringdes hit och på tio minuter hade han röjt det mesta av snön som låg på grusvägen så att vi kunde komma fram med bilen. Tursamt nog hamnade vi bakom plogen och vägen till förskolan gick över förväntan. Nu på eftermiddagen låg det ett nytt tjockt täcke på uppfarten men bilen fick jobba sig genom det och både son och dottern hämtades på respektive platser. Skolskjutsarna hade kört hem barnen tidigare, redan klockan tolv. Just nu yr det stora flingor utanför fönstret och de få bilar som kör förbi nere på vägen kommer i sakta mak. Det är vackert och absolut bäst att njuta av utan bil. Snö som kommer uppifrån och faller neråt är sällan något vi ser, det är i så fall när temperaturen är så varm att flingorna smälter innan de nuddar mark.

Förhoppningsvis får vi behålla vintervädret i en månad till, så att barn och vuxna hinner roa sig ordentligt. De senaste vintrarna har Skåne haft oerhört mycket snö, jag är van vid att det kommer två omgångar med rejäla doser som ligger i 1-2 veckor och sen är det bara blask och grått och blött. Tacka vet jag vitt och kallt och gnistrande.

1 kommentar: