torsdag 7 mars 2013

Upp och ner och vårvindar

Idag är det lite upp och ner i det här huset. Mer än vanligt. Den ende det är ordning på är sonen, han är i skolan. Dottern ligger vid mina fötter, på andra sidan soffan, och tittar på Pippi. Det dröjer nog inte många minuter innan de blå ögonen sluts och tunga andetag tar vid. I bakgrunden hörs suset från dammsugaren, maken styr upp tillvaron i huset.

Min hals kliar och hostan retar på bästa sätt. Huvudvärken har dämpat sig för ett tag, den som annars, från morgon till kväll, ligger tung över pannan. Så trött som jag är dessa dagar har jag nog aldrig varit. Bortsett från när jag fött barn eller blivit opererad, förstås. Det går bra att skriva på datorn, varenda liten mening kan ta lång tid på sig. Att äta kan ta lika lång tid, hundratjugotvå tuggor per soppsked. Men att behöva ta beslut som rör fler än jag själv, eller att socialisera vid skola eller förskola, blir krystat och det är ytterst ovilligt jag svarar på frågor eller artighetsfraser. Familjen får mina talade ord och tangenterna får de tysta orden.

Hela långa natten har vinden slitit i huset så att det knakat och susat och morrat lite varstans. Det blåser fortfarande väldigt mycket ute. Snön sönderdelas och försvinner bort, lämnar kvar nedpressade grässtrån och halvt förmultnade löv på marken. Här och var lyser snödropparna upp med sina nätta vita blomblad. Alldeles snart är det barmark överallt och då blir det lika varmt som vi hade igår. Då är det vår med stort v. Påsk och konstrunda och tunnare jackor och undanplockade snöskyfflar. Härliga tider.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar